Det mellanmänskliga rummet

7 februari, 2022

Att mötas eller ”hänga” som vi säger idag. 

Jag upplever att det mellanmänskliga rummet har blivit mindre och mindre sedan mobilen gjorde intåg i våra liv och kidnappade våra hjärnor? För det är just det som händer när vi ständigt och omedvetet tar upp mobilen, scrollar utan mål, tappar tid och rum, oavsett om vi är mitt i ett möte eller med oss själv, vi tappar fokus på det som är i stunden.

De senaste åren har vi tillbringat allt mer tid framför skärmen, vi kommunicerar mer än någonsin, vi kan vara överallt i världen via vår skärm, samtidigt möts vi allt mer sällan som människor.

För mig finns det inget som går upp mot ett möte med närvaro, då vi kan se varandra i ögonen, läsa kroppsspråk, se skratt och glitter i ögon, känna ett handslag, ge eller få en kram eller en klapp på axeln, se och bekräfta varandra, helt enkel ”hänga” med varandra och umgås utanför skärmen.

En ny tid kom våren 2020 och nästan dagligen möter jag människor som säger, jag längtar efter att få träffas på riktigt, få umgås och hänga med min familj och mina vänner. Jag tycker att det säger något om vårt behov av möten och närhet, att vi behöver varandra för att må bra och för att växa som människor.

Jag hoppas och tror därför att pandemin ska bli en ögonöppnare, som leder till ökad medvetenhet om att vi är sociala varelser som har behov av varandra och att fler människor kommer att värna om och värdesätta det goda mötet med närvaro utanför skärmen.

Om vi alla bidrar till goda möten, kommer vi att må bättre och bli mer hållbara.

Livet är en lång rad möten och vi påverkar vår omgivning genom vårt sätt att bemöta andra, jag är övertygad om att vi alla någon gång har upplevt att vi själv eller den vi mötte inte var närvarande. När ett möte inte ”känns bra” är det oftast för att den ena eller andra parten inte är närvarande i mötet, det kan ge den andra en känsla av att inte bli sedd eller tagen på allvar och det är inte någon god känsla, tyvärr har det blivit allt vanligare att vi tar upp mobilen mitt i ett möte, både på jobbet och privat. Hur gör du?

Hur vi bemöter varandra är helt avgörande för hur våra relationer fungerar och vi kan alltid välja hur vi vill bemöta andra.

Dagligen och överallt pågår möten mellan människor och vi kan alla bidra till goda möten genom medvetenhet och närvaro, det är gratis, lönsamt och faktiskt också läkande med ett gott bemötande.

Jag önskar också att fler börja reflektera över vad som är viktigt i livet och inse vikten av att ta kontroll över tekniken för att själv välja närvaro eller frånvaro i möten med andra och sig själv.

Väl mött, hör gärna av dig och berätta vad du tycker är ”det goda mötet” ?  Hur vill du bli bemött och hur bemöter du andra?

”Med våra mobiler kan vi vara i kontakt med hela världen, samtidigt löper vi en risk att aldrig få kontakt med oss själv eller våra nära och kära”

”Allt verkligt liv är möte”- Martin Buber

 

 

Kontakt