Hjärnan är stjärnan

14 april, 2023

Hjärnan är stjärnan

Hjärnan är stjärnan och det enda organ vi inte kan byta ut, låter du din hjärna ”kidnappas” av tekniken?

Jag tycker att digitaliseringen är ett av de absolut viktigaste som pågår i vårt samhälle, men vi behöver prata om det, både på arbetsplatser, skolor och hemma, de flesta av oss känner till fördelarna men hur många har reflekterat över baksidorna??

Digitaliseringen är fantastisk, med oändliga möjligheter och är en icke fråga, jag älskar verkligen digitaliseringen, den är här för att stanna och utvecklas varje dag med en rasande fart.

Digitaliseringen är den innovation som på otroligt kort tid, runt 20 år har påverkat enormt många människor, det är samtidigt en innovation som nästan aldrig har ifrågasatts. Idag är även AI en självklarhet i samhället och finns redan nu i många skepnader och fler kommer, även där vi idag inte tror är möjligt.

Ständig uppkoppling bidrar till att göra oss människor mindre smarta.

Vi flackar och lackar, tappar fokus, koncentration och tålamod, får sämre och mindre sömn, färre möten och samtal, mer ensamhet, stress och oro, både för att inte finnas på nätet FOMO ( fear of missing out) och oro för att inte kunna låta bli att vara på nätet.

Vi anser oss vara den mest intelligenta varelsen på vår jord.
Ibland undrar jag om det verkligen är så, jag brukar titta på mina katter och tänka på hur smarta de är, de sover, sträcker på sig när de vaknar, de går ut och rör på sig, spanar efter något ätbart och med fullt fokus tar de kanske en mus, de äter, tvättar sig, leker en stund och sträcker ut sig i solen och vilar.

Och har ni sett en rovfågel som är på jakt? Den har fullt fokus, slår bytet, flyger iväg sätter sig och äter i lugn och ro.

Vi är alla ”beroende” av tekniken och inte minst av vår smartphone som vi har till hands 24/7.

Vi behöver öka medvetenheten, ta ansvar och börja ifrågasätta hur vi använder tekniken och reflektera över eventuella baksidor.

I vår digitaliserade värld vi ska samspela med AI samtidigt som vi fortfarande är människor med analoga hjärnor som inte är designade för alla intryck.

Visste du att hjärnan får ta emot  information motsvarande 11 miljoner bits varje sekund, all denna information ska sorteras av hjärnan, som bara kan bara bearbeta ca 40 bits/sek av all inkommande trafik, alltså VÅR MENTALA BANDBREDD ÄR BEGRÄNSAD.

Vi är sociala varelser, som behöver mötas, se och bekräfta varandra för att växa som människor och må bra. Vi behöver också sömn, vila och återhämtning.

Din hjärna är  din stjärna.

Din hjärna gör dig till den du är, den ger dig din personlighet, den fyller dig med känslor. Hjärnan rymmer dina minnen och den förälskar sig, den gör din karriär. Hjärnan tolkar också komplicerade mönster, den kan förstå ironi och läsa mellan raderna. Men den lockar dig också till att göra dåliga val och den belönar beroende.

Vår fantastiska hjärna, vår stjärna, den gillar dopamin kickar för det är gott för hjärnan. Den vill bara ha mer av det goda, det är belöningssystemet som vill ha snabba kickar av dopamin och det är det vi matar hjärnan med när vi scrollar runt och blir ”lyckliga” i några sek för att sen scrolla vidare, för vi har inte tid att stanna upp och läsa det vi sökte, vi vill hela tiden scrolla till något nytt som ger en ny dopamin kick och så där håller vi på.

Jag är helt övertygad att smartphonen är en del (det finns även andra faktorer) av den ökande psykiska ohälsan, både hos barn och vuxna, för vi påverkas alla av ständig uppkoppling på ett eller annat sätt.

Hur gör du? Har du fullt fokus på det du gör, är du medveten och lägger märke till hur du har det med dina tankar, känslor och din kropp.

  • Hur tar du hand om din analoga hjärna?
  • Var lägger du din tid?
  • Hur mycket tid lägger du på din smartphone?
  • Har du fullt fokus på jobbet?
  • Ger du dig själv tid för mellanrum ibland?
  • Ger du dig själv egen tid för reflektion?
  • Ger du dig själv och din hjärna återhämtning?
  • Umgås du medvetet med fullt fokus på dina nära och kära?
  • Tillåter du dig att bara vara utan krav och prestation?

Kontakt