Skogsbad

Skogsbad

Inget renar som ett skogsbad – ett skogsbad går ut på ”bada” i sinnesintryck från skogen.

”It is simply being in nature, connecting with it through of our sense of sight, hearing, taste, smell and touch.”  så säger den japanska forskaren  Dr Qing Li om skogsbad.

Reflektera gärna över hur stor del av din vardag som präglas av lugn och ro? Hur ofta är du uppmärksam på dina sinnen?  När ägnade du dig senast åt att bara vara – i motsats till att bara göra?

Varför skogsbada?

Det enkla svaret är, om du vill vara delaktig och påverka din hälsa positivt så är skogsbad ett bra val.
Att lämna görandet för en en kravlös vistelse i skogen och fokusera på att bara vara och uppmärksamma dofter, ljud och känselintryck som får lugna ner kropp och hjärna är främjande för hälsan.

Forskning visar att skogsbad  har många positiva effekter på vår hälsa, att skogsmiljöer är fördelaktiga, inte minst för pesoner som upplever mycket stress i vardagen.

Skogsbad kan används som en stressreducering och skogsmiljöer kan ses som terapeutiska landskap. Därför kan vanliga skogsbad bidra till att minska risken för psykosociala stressrelaterade sjukdomar.

Minskar stress 

Minskar affekt inpulser

Sänker blodtryck och puls

Och dessutom har det visat det sig att kemiska ämnen (fytoncider) från träd har  Positiv påverkan på vårt immunförsvar  genom att öka mängden NK-celler (natural killer cells).

Kolla i kalendern vilka dagar det är Skogsbad, jag lägger in dagar för hösten inom kort.

  • Passar Vuxna
  •  4-6 personer
  • Lunch ingår
  • ca 5 timmar
  • Investering till dig själv 700kr
  • Ta med kläder för alla väder,sköna skor och en vattenflaska.
  • BOKA NU: Håll utkik nya tider kommer.
  • Priset är per person

Tips på en nyutkommen bra bok med både vetenskap och vetskap om naturens positiva inverkan på vår hälsa av Åsa och Mats Ottosson  Närmare naturen

.

En sammanställning av vetenskapen kring varför vi mår bra i naturen hittar du hos Natur och skogsterapi

Kontakt